Una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, Botezul Domnului sau Boboteaza cum este cunoscută, aduce cu sine o serie de obiceiuri, tradiții dar și bucate tradiționale care se prepare din cele mai vechi timpuri,

Ospătați-vă cu piftie de Botezul Domnului

Tradiția spune că în ziua Botezului Domnului, de pe masa niciunei familii de credincioși nu trebuie să lipsească piftia, care se face mai ales când temperaturile devin din ce în ce mai scăzute.

Pentru a respecta așa cum se cuvine tradiția, bătrânii spun că acest minunat preparat obținut din picioare de porc, gușă, urechi și mușchi de porc și asezonat cu usturoi din belșug se pregătește și se pune pe foc în ziua în care sfinții părinți intră cu Botezul să sfințească, cu ajutorul Agheazme Mari toate gospodăriile.

De asemenea, datina spune ca pe masa tradițională să fie puse sarmale aburinde, carne friptă dar și cârnați. Nici dulciurile nu trebuie să fie uitate, de aceea gospodinele pregătesc lipii, din aluat de cozonac, pe care le ung cu ou și smântână. Aceste lipii amintesc de turtele făcute pentru Mântuitor de Preacurata sa Maică, în timpul în care a fugit în Egipt. De asemenea, creștinii vor consuma cozonac și prăjituri.

Felicia Iederă

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *