În nordul Bulgariei, la aproape 100 km de granița cu România, orice iubitor de frumos poate vedea o peșteră carstică cum nu există pe lume:

PROHODNA, CUNOSCUTĂ ȘI SUB NUMELE DE OCHII LUI DUMNEZEU…

Una dintre cele mai mari regiuni carstice din Bulgaria

Prin ce se deosebește această peșteră de toate celelalte? Prin faptul că are două găuri în tavan, cunoscute sub numele de Oknata. Totodată peștera este cea mai cunoscută atracție din Cheile Karlukovo, parte a Parcului Geologic Iskar-Panega, și una dintre cele mai mari regiuni carstice din Bulgaria.

Peștera are o lungime de 262 de metri și două intrări principale, iar Ochii lui Dumnezeu, așa cum sunt cunoscute găurile s-au format prin eroziune, iar pe acolo lumina naturală reușește să pătrundă în peșteră.

AICI S-AU GĂSIT URME ALE PREZENȚEI OMULUI DIN NEOLITIC

Prohodna are două intrări, cea din față numită și Intrarea Mică cu o înălțime de 35 metri și cea din spae, numită și Intrarea Mare, cu o înălțime de 45 metri. Singura intrare accesibilă în peșteră este Intrarea Mică.

Chiar dacă acum peștera este o destinație turistică populară, experții au găsit urme ale prezenței omului în peșteră încă din neolitic. Locul și-a câștigat renumele de „Ochii lui Dumnezeu”, după ce aici s-a filmat o scenă din pelicula Ora de violență, produsă în anul 1988. În acea scenă, un preot pe nume Aligorko intra în peșteră pentru a se ruga sub ochii acesteia…

Felicia Iederă

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *