Pentru majoritatea oamenilor, fiecare luna care a trecut din viata lor pare sa se simta mai scurta decat precedenta.Toate ceasurile urmeaza aceeasi simetrie 12 ore / 60 minute, dar studiile sugereaza ca pe masura ce imbatranim, noi nu experimentam la fel timpul.

Si exista multe teorii care explica de ce simtim ca timpul trece mult mai repede pe masura ce imbatranim!

Multi psihologi cred ca, pe masura ce imbatranim, perceptia noastra asupra timpului incepe sa se accelereze. Studiile indica faptul ca schimbarile biologice din corpul uman se intampla deoarece odata cu inaintarea in varsta, productia de dopamina din creier scade, ca un impact al ceasul nostru biologic. Mai mult decat atat, unii cred ca pe masura ce imbatranim, avem mai putine experiente emotionale cum ar fi : primul sarut, prima calatorie departe de casa, prima despartire. Astfel de experiente sunt mai usor de amintit si conduc la estimari mai mari de timp.

Intensitatea emotionala a vietii de zi cu zi este afectata de faptul ca multi dintre noi experienteaza “Obisnuinta Ipotezei”. Luati in considerare cat de des va aflati pe pilot automat, miscandu-va prin activitatile dumneavoastra de zi cu zi, cum ar fi imbracatul sau de gatitul cinei, sau mersul cu metroul sau cu autobuzul zi de zi, in timp ce mintea va este in alta parte. Daca locuiti intr-un singur loc pentru o lunga perioada de timp, sau daca ati avut acelasi loc de munca pentru mai multi ani, rutina se instaleaza iar notiunea de nou nu mai exista.

Instinctul nostru este de a conserva energia atunci cand putem. Astfel ca, atunci cand viata este previzibila, mintile noastre se vor intoarce de unde au plecat fiind parca puse pe pilot automat. Mintea noastra devine eficienta la indeplinirea sarcinilor care au devenit obisnuite, astfel incat acestea sunt eliberate pentru a aborda problemele mai stresante. Din pacate, multi dintre noi ne irosim aceasta energie mentala pe griji, auto-analiza, decizii, etc, ceea ce poate deveni destul de stresant. Cu toate acestea, indiferent de obiectivul nostru mental ce a trecut, prin expunerea acestui tip de comportament, avem tendinta de a comprima timpul drept urmare vietile noastre par a se accelera.

Exista, de asemenea ceea ce psihologii numesc “Inainte de telescopare”, ceea ce inseamna ca modul in care noi percepem viata este de fapt salvarea evenimentelor care au avut un impact semnificativ in viata noastra. Suntem inclinati sa ramanem conectati la evenimente importante din trecut – nasterea unui copil, moartea unui prieten apropiat – pentru cazul in care acestea par destul de recente in mintea ta, chiar si atunci cand au trecut multi ani. Cand va uitati pe calendar si vedeti ca au trecut zece ani au de cand v-ati casatorit, dar dumneavoastra simtiti ca ar fi trecut doar 5, acest fapt poate fi socant nu?

Trezirea perceptiei noastre asupra timpului a fost, de asemenea, explicata de Paul Janet in “Teoria proportionala “. Aceasta sugereaza ca pe masura ce inaintam in varsta, fiecare perioada de timp este o fractiune mai mica a intregii durate, iar acest lucru afecteaza modul in care percepem fiecare clipa.

“Aparenta lungimii unui interval, la o anumita etapa din viata unui om este proportionala cu lungimea totala a vietii lui. Un copil de 10 ani simte un an ca un raport de 1/10 din toata viata lui. Un om de 50 de ani simte 1/50, intreaga viata intre timp pare ca pastreaza o lungime constanta ” William James

Cum putem incetini trecerea timpului?

Priveste partea frumoasa a lucrurilor. Sentimentele pe care le traim cand intalnim ceva care ne inspira sau ne transforma, va extinde perceptia timpului, deoarece aceste momente sunt mai intense si mai uimitoare.

Bucura-te de prezent. In loc sa ai in vedere mereu, analiza, luarea deciziilor, etc., fa un efort pentru a elibera o parte din gandurile tale, in timp ce te duci spre serviciu sau cand iesi in parc. Nu mai acorda atentie tuturor detaliilor, traieste in prezent, nu mai privi in viitor.

Limiteaza multitasking-ul ( efectuarea mai multor sarcini in acelasi timp). Multi dintre noi au o viata ocupata si simt ca multitasking-ul este necesar. Cu toate acestea, multitasking-ul va ocupa mai mult din resursele mentale ca sa tineti pasul cu comutarea intre sarcini. Veti sfarsi prin a-ti consuma energiile care va produc amintiri. Pe termen lung, este foarte probabil sa fiti mai putin productivi in timp ce veti simti ca niciodata nu va vor ajung orele dintr-o zi.

Cauta experiente noi. Acesta se intoarce la impactul pe care experientele emotionale le au in perceptia noastra asupra timpului. Experientele noi sunt mult mai provocatoare asupra mintii, de multe ori ne pot angaja emotional, si ne cer sa ne concentram pe momentul prezent. Ganditi-va ca e ok, pentru a comuta la rutina de zi cu zi si a opri la ceva la care esti bun pentru a incepe un nou capitol in viata.

“Studiile arata ca persoanele care se simt ca au foarte mult timp liber, au tendinta de a fi mai fericite si mai implinite decat cele care mereu se simt grabite si simt ca timpul nu le ajunge. Acestea prezinta mai putine dureri de cap si au mult mai putine probleme digestive, avand de asemenea un somn de mai buna calitate. “Ron Friedman, Ph.D.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *