România se pregătește pentru trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, deși se spunea că nu va mai ține cont de acest obicei. Până când va lua o decizie finală, țara noastră se pregătește acum pentru o nouă schimbare. Află când este noaptea în care vom dormi cu o oră mai puțin și care sunt efectele schimbării asupra sănătății noastre.

Când se dă ceasul la ora de vară

Ne pregătim pentru trecerea la ora de vară, când ceasurile se da cu o oră înainte și ora 03.00 devine, de fapt, ora 04.00. Nu s-a renunțat la această măsură până în prezent, ceea ce înseamnă că și anul acesta ne vom confrunta cu această măsură.

Au existat numeroase discuții în legătură cu schimbarea orei, având în vedere că are și efecte negative asupra sănătății, dar, totodată, ne aduce mai multă lumină naturală.

În 2023, vom trece la ora de vară la finalul lunii martie, așa cum se întâmplă în fiecare an. Mai exact, trecerea va avea loc în noaptea de 25 spre 26 martie 2023. Va fi cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Deși schimbarea orei este deja ceva banal, cu care ne-am obișnuit, trebuie să știm că lucrurile nu sunt deloc așa simple cum par. Acest obicei ne afectează considerabil în ceea ce privește sănătatea, mai ales din punct de vedere psihic, unde efectele pot fi de-a dreptul vizibile, mai ales în cazul celor din categoriile de risc.

Deși organismul și psihicul nostru se adaptează rapid la această schimbare, specialiștii spun că trebuie să fim atenți la starea noastră de spirit, pentru că putem fi mult mai stresați, nervoși, agitați și mai ales obosiți, pentru că lipsa unei ore de somn contează mult.

„Deși cu toții știm că există o adaptabiliate din punct de vedere fizic și psihic, sunt foarte multe probleme care pot să apară, pentru că fiecare are un ritm al activităților, a tot ce face într-o zi.

Diminuarea somnului cu o oră, sunt foarte multe studii efectuate și cercetării la diferite universități, care atestă faptul că starea de oboseală, eliminarea acestei ore de somn ridică pragul de stres al fiecăruia. Există persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate, această stare de oboseală care nu este deloc trăită sau plăcut resimțită de aproape nimeni.“, a declarat psihologul Mihaela Săhlean.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *