rețeta clasică de prăjitură cu lămâie – Alba ca zapada, reteta clasica de prajitura cu lamaie, cu foi fragede coapte pe dosul tavii, numita si Lamaita, este una dintre cele mai indragite prajituri. As putea spune chiar ca este o prajitura de patrimoniu.

Este o reteta simpla, ieftina, nu necesita mare indemanare, iar rezultatul este absolut spectaculos.

Mare bucurie mai era cand ne facea mama Alba ca zapada. Imediat se manca. Din pacate, rar o facea cu unt, in general se facea cu margarina, dar tot buna era. Acum, recomand sa fie facuta cu unt. 🙂

rețeta clasică de prăjitură cu lămâie – Imi amintesc ce suparata am fost cand am facut prima data prajitura: mi s-au rupt foile, m-am chinuit cu ele, le-am ars prea tare, apoi era prajitura beton. Eu am taiat-o imediat, n-am asteptat, asa ca a fost tare. Eram copil, la generala, asa ca am de ce rade. Cred ca eram in clasa a VII-a sau a VII-a cand am facut-o, impreuna cu prietena mea, Dana. Aventuri din Evul mediu… Nu va spun cati ani sunt de-atunci, ca sa nu ma faceti baba. 😛

Ce ne trebuie pentru reteta de prajitura Alba ca zapada?

Ingrediente

• Pentru foi, 4 bucati- totul cantarit:
• -3 oua mari
• -70 g ulei (8 linguri)
• -200 g zahar (8 linguri)
• -50 g lapte (8 linguri)
• -faina 550 g
• -1 lingurita praf de copt sau amoniac stins cu zeama de lamaie
• -1 praf de sare, cate iei cu 3 degete
• Crema
• -1 l lapte
• -200 g zahar
• -200 g gris
• -250-300 g unt gras (cu minim 80 % grasime)
• -2 lamai
• -1 pastaie de vanilie
• Zahar pudra pentru decor

Cum se face prajitura Alba ca zapada?

Am cantarit totul, deci inclusiv lichidele, ca sa va fie mai usor. Eu „vad” aluatul la ochi, dar am cantarit, ca sa vedeti si voi cum este exact.

Sfaturi de la Gina Bradea

rețeta clasică de prăjitură cu lămâie – Invatati sa va folositi simturile, sa „simtiti” si sa „vedeti” aluaturile. Degeaba cantaresti totul la gram. Niciodata nu va fi la fel faina, sarea, zaharul, oul. Mereu vor fi diferente.

Asa ca va spun si voua ceea ce m-au invatat femeile din familia mea (moldovence si dobrogence), dar si maistrele de la scoala, bucatarii si cofetarii batrani de la care am invatat meserie: „Inchide ochii, fata, si simte, vezi totul asa cum este, cantarul te minte, ochiul si mana, niciodata! Gusta, potriveste «dupa gust», nu la cantar, condimentele si sarea, ca nu-s toate la fel!”.

Asa ca eu va dau si la cantar, dar observati si invatati sa „vedeti”. 🙂

1. Prima data facem aluatul pentru foi.

Se pun intr-un vas ouale, sarea, uleiul, zaharul si se bat cu mixerul pana cand se topeste zaharul complet, scrie pofta-buna.com.

In cateva minute e gata. 🙂 Se adauga faina, laptele si praful de copt sau amonicaul stins cu zeama de lamaie si se framanta aluatul. Iese un aluat lipicios, dar nu foarte moale. Daca mai e nevoie, se mai adauga o lingura de lapte sau de faina. Asta depinde de gradul de umiditate si de puterea de absobtie a lichidului pe care le are faina.

Se lasa aluatul sa se odihneasca minim 2 ore, invelit in folie, ca sa nu se usuce. Ideal este sa lasati aluatul la rece peste noapte. In timpul acesta, aluatul devine mai maleabil, mai usor de intins, este ca si cum ar fi lasat la dospit. 🙂 Este necesara aceasta perioada de odihna, pentru ca foile vor fi mai pufoase 🙂 . Rabdare, nu graba ca fata mare la maritat- cum spune bunicuta mea. 🙂 ′Mniezàu sa-i dea sanatate, cat mai traieste. Are aproape 90 de ani. 🙂

2. Cum se fac foile pentru prajitura Alba ca zapada

Se imparte aluatul in 4 bucati egale. Eu am avut 1 kg de aluat (si inca 1o g 🙂 ) asa ca am cantarit bucati de 250 g.

Se presara masa, planseta, cu faina din abundenta, se pune bucata de aluat, se mai presara faina si deasupra si se intinde foaia. Este bine sa faceti un desen cu creionul pe planseta sau pe o foaie de copt, ca sa faceti foile cat mai egale, exact cat tava de copt. In felul acesta evitati pierderile. Este nevoie de putina rabdare, sa intindeti foile cat mai subtiri, exact cat tava normala de aragaz. Se inteapa foile cu o furculita ici-colo, ca sa nu se umfle inestetic la copt. Se coc pe dosul tavii presarate cu faina sau pe hartie de copt.
Sfat de la Gina Bradea

rețeta clasică de prăjitură cu lămâie – Ca sa fie mai usor, decupati foi de copt exact cat tava de aragaz si intindeti foaia de prajitura direct pe hartie. E mai usor de pus pe tava si stiti exact dimensiunea 🙂

Aceste foi fragede se pot folosi si la alte prejituri cu diferite creme sau cu fructe.

3. Cum coacem foile de prajitura

Se coc la foc de 200 de grade, timp de 4 , maximum 5 minute. Verificati dupa 3 minute. Aceste foi nu trebuie sa fie rumenite, trebuie sa fie usor coapte si se ard foarte repede. Cand sunt usor rumene pe margini, le dati deoparte.

Sfaturi de la Gina Bradea

Ideal este sa faceti toate foile si abia apoi sa le coaceti. Le puneti pe hartie de copt, pe masa si in felul acesta nu veti gresi, sa le ardeti. Se coc extrem de rapid.

Se pot suprapune foile fara probleme, eu le las cu hartie intre ele, ca sa le pot lua mai usor.

Atentie ca sunt foarte fragile!

4. Crema de lamaie

Se pun la fiert laptele cu zaharul, se adauga pastaile de vanilie (sau esenta) taiate in 2 si semintele, care se pun tot in lapte. Se adauga acum si coaja rasa de lamaie. Cand laptele clocoteste, se adauga grisul in ploaie si se amesteca repede cu un tel, sa nu aiba cocoloase. Se lasa sa dea in clocot 2-3 minute, apoi se stinge focul si se lasa la racit. Este bine sa acoperiti cu o bucata de folie, ca sa nu prinda crusta deasupra.

rețeta clasică de prăjitură cu lămâie – Daca vreti sa folositi crema mai repede, puneti vasul cu gris cu lapte intr-un vas mai mare, cu apa rece. Amestecati in gris, schimbati apa cand se incalzeste, pana cand crema devine foarte usor calduta. Acum se adauga untul moale si zeama de la 1 lamaie. Se amesteca bine, iar daca mai doriti, mai adaugati zeama si de la cealalta lamaie. Eu am folosit ambele lamai-coaja si zeama.

5. Asamblare prajitura Alba ca zapada

Se verifica foile si cea mai frumoasa se lasa pentru deasupra. 🙂 Daca este una mai ,,bronzata, o puneti jos. Se imparte crema in 3 parti, care se intinde pe fiecare foaie. Se pune ultima foaie si se da prajitura deoparte. Se aseaza pe loc drept, se pune deasupra un fund de lemn sau ceva drept, cat prajitura de mare, se aseaza deasupra greutati, care sa tina prajitura dreapta. Se lasa minim 12 ore. In timpul acesta prajitura se va inmuia. 🙂

5. Decorare si portionare.

rețeta clasică de prăjitură cu lămâie – Se presara deasupra zahar pudra, se taie marginile inegale, ca sa aiba aspect placut, apoi se taie dupa dorinta: patrate, dreptunghiuri, romburi. 🙂

Mi-au iesit cam 2,8 kilograme de prajitura. Am aproximat, pentru ca taiasem colturile cand mi-am amintit s-o cantaresc si sotul deja le degustase. 🙂

Este o prajitura grozava, simpla, moale, parfumata si aspectuoasa. 🙂

Pofta Buna!

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *